Mâna stângă….   Leave a comment

Am încercat astăzi să mă spăl pe dinţi cu mâna stângă (ştiu că faptul de a face unele lucruri cu stânga, altfel decât suntem obişnuiţi, creează noi asociaţii în creier). Nu prea am reuşit…
De ce? Mâna dreaptă este cea care scrie, care întoarce pagina cărţii pe care o citim. care mânuieşte, care – aş putea spune – adaugă conţinut vieţii noastre. Mâna stângă mai curând este mâna-cadru: ea ţine foaia de scris sau cartea pe care o citim, imobilizează în genere obiectul asupra căruia acţionăm şi – poate cel mai important – opreşte uneori mâna dreaptă din scris.
Dreapta îţi spune să mergi înainte, stânga te face să te învârţi puţin pe loc, să revii asupra paşilor tăi, stânga te asigură într-un fel că eşti acolo…Stânga mângâie hârtia rănită de paşii pe care i-a făcut unealta de scris, vindecă întrucâtva unele răni, temperează elanul de acţiune al dreptei. Modestă, stânga domoală este cea care măsoară, care aşterne cele necesare…Stânga ordonează liniştit paginile scrise pe măsură ce dreapta a înscris ultimul cuvânt pe acestea, tot stânga poartă ceasul pe care este măsurat empiric timpul şi care ne spune cât mai rămâne din timpul material….Stânga sprijină uneori fruntea atunci când gândim, iar dreapta aleargă haotic pe hârtie, nu scriind neapărat, ci desenând uneori rotocoale, romburi şi drepturi în căutarea cuvântului potrivit….
Stânga este domolitorul dreptei şi, uneori, cel mai drept cenzor al ei, cea care ia unealta de scris din mâna dreaptă….este, poate, fratele ei mai mare….

Anunțuri

Posted 17 Noiembrie 2010 by cosulcufragi in alţi fragi...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cartea de la ora 5

Momentul de răsfăț literar al zilei

cosulcufragi

literatură, frumos, opinii, visări

%d blogeri au apreciat asta: