Grosolănia – sau mic manual de bune maniere pentru plagiatori…..   Leave a comment

De ceva timp m-am obişnuit să postez scurte păreri despre cările citite pe un site – http://www.teacup.ro. O fac în general ca un exerciţiu de adaptare la diferite discursuri literare. Mă gândisem să postez ceva şi despre un mic roman simpatic, de citit într-o după-amiază ploioasă de duminică (aşa cum au cam început să fie duminicile noastre) – „Nono” de Renata Carageani.
Curios fiind să mai aflu câte ceva despre autoare, am dat pe google despre nişte ştiri referitoare la un scandal de plagiat. Mai precis, Oana Duşmănescu o acuza pe autoare (http://pariupeocartenepublicata.wordpress.com/2012/06/20/cartea-mea-inspiratie-pentru-alte-carti/) că a plagiat cartea sa, „Urechile pisicii Olga”. Ar fi vorba de personaje, locuri, întâmplări reproduse – deşi nu cuvânt cu cuvânt – într-un stil (ironie sau sinceritate?) „teribil de frumos, sensibil, captivant.” Oana Duşmănescu afirmă că i-a şi scris Renatei Carageani un mesaj privat pe Facebook, rămas fără răspuns. În final, Oana Duşmănescu informează că nu va face niciun demers legal.
Dar nu asta m-a uluit, nu e primul caz de plagiat în comuna primitivă românească (primitivism al lipsei simţului de proprietate, primitivism al furtului şi, după cum se va vedea, primitivism al reacţiilor celor acuzaţi), ci …răspunsul de pe blogul Renatei Carageani, pe care-mi permit să-l reproduc:
„Băi, nu mai investigaţi cine a copiat la lucrarea de control, la teză, la extemporal, la diplomă, la doctorat şi la toate comunicările ştiinţifice publicate, despre care noi aflăm din presă, din articole care încep cu -Un grup de cercetători biafrezi, chinezi, polinezieni, ieşeni s.a.m.d., a constatat că…!
Cercetaţi cine a produs o lucrare absolut originală, care n-a avut nevoie de umplutură cu copy-paste, care nu s-a inspirat, n-a compilat, n-a ţinut cont de ce zic înaintaşii…
Lista e scurtă.
O să-l găsiţi pe Divinul, care v-a pus sub nas codul genetic şi relaţia informaţie-energie, pe Moş Einstein, dacă o fi adevărat că a mutat un vapor dintr-un ocean în altul, în experimentul Philadephia, şi pe Moş Crăciun. Ăla care umblă cu sania pe cer şi n-a tulburat niciodată traficul aerian, monitorizat din turnul de control.
Restul e copy-paste.
De la Romeo şi Julieta, până la Love story.
O să ziceţi: „Ei, cuma aşa?!”
Păi da!
Ea murea. În ambele cazuri. ”

Unde am ajuns în societatea asta? Încă puţin şi cei care detectează un plagiat vor fi condamnaţi pentru „atentat la viaţa privată” (la urma-urmei, nu se plagiază în public, doar în privat; rezultatul este public!) Încă o dată se vădeşte faptul că agresivitatea şi grobianismul au câştig deplin de cauză; sincer, chiar m-am gândit că poate totuşi răspunsul nu aparţine Renatei Carageani, într-atât este de grosolan şi de…lipsit de feminitate! (asta este ultima mea speranţă).
Se adevereşte că plagiatul are toate caracteristicile unei infracţiuni şi că în spatele lui, ca în spatele oricărui furt, se ascunde zâmbetul şmecher şi nesimţit al unui infractor cu ţigara în colţul gurii şi mâinile în buzunar (ca să rămânem la atitudini….nefeminine). Plagiatorii noştri – mulţi având totuşi papion şi cravată – ne dau ordin să nu mai cercetăm şi să le admirăm inteligenţa şi profesionalismul. Plagiatorii noştri copiază cu nonşalanţă sau îi pun pe alţii să le scrie lucrările fără să clipească. Şi, bineînţeles, plagiatorii noştri nici măcar nu citesc; un om cu respect pentru carte nu ar putea face aşa ceva şi, în plus, ar fi conştient că un plagiat poate fi detectat de cineva care a citit destul şi a avut ghinionul/norocul să citească ambele cărţi.
Şi cel mai mult le foloseşte plagiatorilor noştri ideea – din ce în ce mai des afirmată prin ţărişoara noastră – că „toată lumea plagiază”. Hai atunci să spunem simplu că toţi fură şi să desfiinţăm închisorile şi toate organele de aplicare a legii. Ca să fim liniştiţi. M-aş simţi mai bine ştiind că pentru a trăi trebuie pur şi smplu să-mi iau ghioaga pe umăr şi să caut câte o victimă pentru a-mi asigura cele necesare. Şi am chiar şi o listă pregătită pentru asta….

Anunțuri

Posted 14 Octombrie 2012 by cosulcufragi in Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cartea de la ora 5

Momentul de răsfăț literar al zilei

cosulcufragi

literatură, frumos, opinii, visări

%d blogeri au apreciat asta: