Lumea fantomelor…   Leave a comment

Din ce în ce mai mult am impresia că societatea românească este formată din două lumi paralele…Un prieten, cândva de un calm olimpian, acum însă ajuns efectiv la limitele disperării din cauza anumitor personaje politice autohtone, îmi spunea – pe jumătate cu umorul lui rece, pe jumătate cu seriozitatea lui paranoidă – că majoritatea celor care ne conduc nici măcar nu clipesc (la propriu!), cu alte cuvinte că sunt pur şi simplu în afara umanului. Adevărul este că tind să-i dau din ce în ce mai mult dreptate.
Altă cunoştinţă îmi povestea cum întâlnise un astfel de personaj pe care-l ştia, întâmplător, de mulţi ani – încă de pe când nu se cocoţase în funcţia actuală. După ce terminase ce avea de făcut, rămăseseră un minut doar el şi cu „ilustrul” în faţa intrării oficiale în clădire. Un moment totul a fost suspendat şi VIP-ul (politic şi nu prea) autohton rămăsese pironit într-o stare de „prostraţie imbecilă”, uitându-se la prietenul meu ca şi când l-ar fi văzut pentru prima dată în viaţă sau, dimpotrivă, ca şi când l-ar fi văzut de prea multe ori şi se gândea că, totuşi, prietenul meu mai este în viaţă. Felul în care mi-a fost povestită scena mi-a întărit convingerea că, totuşi, iată, primul prieten menţionat avusese dreptate. Aceste personaje sunt în afara umanului, probabil aşa ne văd şi pe noi, sunt miraţi de faptul că suntem, că mai suntem (vezi privirea ilustrului….), doar de caracterul lor vid nu se miră…Dezastrul României nu-l reprezintă atât canaliile nenumărate care şi-au făcut loc prin tot felul de structuri de conducere, cât faptul că sunt atât de goale de conţinut, încât pot fi oricând înlocuite cu altele…Comuniştii inventaseră conceptul de „rotaţie a cadrelor”, guvernările post-decembriste l-au reluat, întrucât tocmai asta este esenţa felului în care ne privesc ei – oricine poate îndeplini orice post, poate termina orice facultate, poate scrie orice şi-şi poate spune părerea cu privire la orice atâta timp cât îl apără funcţia (în urmă cu peste 10 ani am auzit cu urechile mele o astfel de nulitate spunând unui străin că Eminescu a stabilit legile limbii române contemporane – şi cu câtă convingere!).
Probabil înseşi aceste fantome ar fi primele speriate dacă ar avea cu adevărat un conţinut. În primul rând pentru că nu sunt capabili să controleze un conţinut, să-l manevreze, să facă într-adevăr ceva cu el. Din acest punct de vedere – am început să văd altfel în ultimul timp disperarea prietenului meu. Pare cu adevărat înfricoşat de lipsa de contur a acestei lumi, cum numai un om de calitate poate fi, şi ceea ce până mai ieri mi se părea ridicol şi grotesc doar a început să-mi pară şi mie monstruos…

Anunțuri

Posted 3 Mai 2013 by cosulcufragi in Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cartea de la ora 5

Momentul de răsfăț literar al zilei

cosulcufragi

literatură, frumos, opinii, visări

%d blogeri au apreciat asta: