Fragii au şi spini…   Leave a comment

Am parcurs în seara asta mai multe ştiri despre Cătălina Ponor, care-şi sărbătoreşte ziua de naştere astăzi. Mi-am adus aminte de ce înseamnă gimnastica pentru români în general, dar mai ales m-am gândit la ce se află în spatele acestor fete de care ne aducem aminte totuşi atât de rar. Da, ele sunt fragii noştri, dar câţi îşi aduc aminte de spinii lor ascunşi – de ce se află în spatele strălucirii acestor fete? Multă sudoare, multă durere.
Unul din momentele pe care mi-l amintesc cel mai bine din anii de glorie ai gimnasticii nu este atât vreo medalie, cât cel în care Nadia Comăneci a căzut la paralele, la Jocurile Olimpice din 1980. În momentul în care i-a alunecat mâna şi s-a trezit la podea, Nadia s-a ridicat INSTANTANEU şi a continuat. Rareori am văzut o ilustrare mai clară a modului de a înfrunta un eşec, de a gestiona un astfel de moment. Era o superbă lecţie dată de o puştoaică de 18 ani unor oameni maturi.
În general, cu toţii ştim foarte bine să fim alături de cei aflaţi pe culmi, dar rareori le suntem alături de eşec. Nu mai vorbesc de faptul că, în general, societatea românească nu ştie nici în ziua de azi să gestioneze eşecul. Aceasta şi din cauza faptului că multe din „vârfurile” noastre politice şi-au clădit cariere de mucava, ticsite cu titluri academice, diplome şi grade militare false, fără absolut nicio valoare, astfel încât nici măcar nu au noţiunea REALĂ a succesului şi, evident, nici a eşecului. Nu ştiu ce înseamnă să cazi şi deci cu atât mai puţin să ştie ce înseamnă să te ridici. Dar altfel nu poţi gusta din savoarea reală a fragilor muncii tale, viaţa nu poate avea prospeţimea fructelor din pădure şi prin păr nu-ţi va trece vreodată o fluturare de vânt…

Anunțuri

Posted 20 August 2013 by cosulcufragi in Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cartea de la ora 5

Momentul de răsfăț literar al zilei

cosulcufragi

literatură, frumos, opinii, visări

%d blogeri au apreciat asta: