(Noua) religie?   Leave a comment

Au apărut mai multe articole în ultimul timp (http://ro.stiri.yahoo.com/%C3%AEmp%C4%83rt%C4%83%C8%99i%C8%9Bi-%C8%99i-pu%C8%99i-s%C4%83-fac%C4%83-m%C4%83t%C4%83nii-la-gr%C4%83dini%C8%9B%C4%83-133840997.html, http://www.voceavalcii.ro/2013110118021/Biserica-Ortodoxa-recruteaza-prozeliti-din-gradinite.html)
privind veritabile activităţi de prozelitism desfăşurate în grădiniţele din România.

Aşa se ajunge să li se povestească unor copii de patru ani istoria crucificării cu detalii mult prea concrete sau să i se reproşeze unui copil că scrie cu stânga, deoarece ar fi un păcat să scrii numele Domnului cu stânga…Tot aşa aude un copil că tatăl lui va merge în iad deoarece nu frecventează biserica.
Sunt şi eu creştin, nu fervent, dar practicant. Merg la biserică (nu pe atât de des cât ar trebui), mă închin, mă rog, admit că am păcate. Dar o astfel de atitudine faţă de nişte copii fără discernământ mă îngrijorează pe alocuri. Copilul căruia în prezent i se spune ce să creadă şi ce nu i se va spune mâine şi în care om să creadă. Dispare posibilitatea alegerii, dispare un minim spirit critic şi totul este topit într-o magmă nedefinită. Desigur, s-ar putea spune că şi părintele ajunge să aleagă în locul copilului, dar în al doilea caz cel puţin este vorba de familie. În plus, ce se întâmplă dacă părintele este ateu sau nu este de acord cu natura acestor activităţi? S-a văzut: într-o şcoală i s-a spus părintelui răspicat că este singurul din vreo 30 care a emis obiecţii şi că nu va renunţa majoritatea pentru o minoritate.
Într-un fel, aş spune că astfel de activităţi pot fi văzute şi drept un…test. Cât anume acceptă în genere omul de rând din ceea ce i se spune? Locul preoţilor va putea fi luat mâine de un om politic, de un reprezentant al administraţiei sau de un general de armată. Cărora e posibil să le fie mult mai uşor să-şi impună ideile în faţa unor grupuri de oameni având deja format reflexul obedienţei.
Ceva în acest fel de a face religie mă îngrijorează şi mă face să privesc totuşi cu circumspecţie aceste demersuri.

Anunțuri

Posted 2 Noiembrie 2013 by cosulcufragi in Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cartea de la ora 5

Momentul de răsfăț literar al zilei

cosulcufragi

literatură, frumos, opinii, visări

%d blogeri au apreciat asta: