Între frica şi bucuria de a trăi…   Leave a comment

Viaţa oamenilor are în spate doar două resorturi: unii îşi continuă viaţa cu frica de ceea ce va fi mai departe şi văd doar pericole, alţii găsesc în viaţă doar prilejuri de bucurie şi provocări. În aceasta îşi au originea toate atitudinile ulterioare: primii sunt criticii, cei care arată cu degetul, cei care-ţi arată toate cauzele pentru care nu poţi merge mai departe; ceilalţi sunt cei care construiesc, care ştiu să încurajeze, care ştiu să înglobeze propriile greşeli şi greşelile altora într-un sistem care să le permită să continue. Din păcate, cel mai adeseori primii sunt foarte uşor „promovaţi” în sistemele noastre: de îndată ce arăţi toate lacunele, se presupune că ai un aşa-zis spirit critic, că eşti „preocupat” de felul în care merg lucrurile (e uşor să ne uităm la preşedintele ţării şi înţelegem tot…).

Frica de a trăi guvernează asemenea acţiuni, frica de a-ţi asuma cu adevărat o responsabilitate, frica de a acţiona superb, de a risca şi de a face ceva cu adevărat.

Ce înseamnă bucuria de a trăi? Înseamnă tocmai a-ţi asuma riscuri, a încerca să creezi ceva, a-ţi asuma chiar o greşeală. Rareori creaţia este perfectă de la început. Djoser, primul faraon care a clădit o piramidă, a reuşit-o abia pe a patra, primele trei le-a greşit – până a învăţat să clădească o piramidă care să rămână. I-a rămas însă neîndoios bucuria de a clădi şi aceasta a stat în spatele reînceperii de la zero de fiecare dată când a suferit un eşec. Există o anumită bucurie a proiectului, a creatorului, este bucuria scriitorului care reîncepe de nu ştiu câte ori aceeaşi pagină (Flaubert a rescris de 12-13 ori aceeaşi pagină din „Salammbô”!), este bucuria lui Sisif pe care, vorba lui Camus, trebuie să ni-l închipuim…fericit.  Bucuria creaţiei este unică, arareori simţită de acei oameni care stau numai să vâneze greşelile altora. Închistaţi de sârma ghimpată a propriului suflet, ei se vor elibera cu greu şi se vor târî prin amalgamul noroios al propriilor trăiri, de unde arareori şi cu greu se vor putea elibera. Deoarece libertatea nu e pentru oricine….

De aici şi bucuria fiecărui an nou. Is 2014 a scary place?

Anunțuri

Posted 1 Ianuarie 2014 by cosulcufragi in Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cartea de la ora 5

Momentul de răsfăț literar al zilei

cosulcufragi

literatură, frumos, opinii, visări

%d blogeri au apreciat asta: