Hipopotamul lui Tal   Leave a comment

Mihail Tal a fost campion mondial de şah, unul dintre cei mai imaginativi jucători din istoria acestui joc şi probabil cel mai rapid la calculat variante. În egală măsură, un om foarte spiritual, adeseori un copil sincer la masa celor mari. Povestea unui joc spusă de el însuşi mi-a atras atenţia. Într-o poziţie foarte complicată, intenţiona să facă un sacrificiu de cal, nu foarte evident, dată fiind multitudinea de variante posibile. Mai mult, Tal însuşi s-a simţit pierdut printre atâtea posibilităţi şi prin arborele variantelor posibile. Şi, brusc, şi-a adus aminte de poezia lui Kornei Ciukovski: „Ce greu a fost să scoţi hipopotamul din mlaştină”. Şi, în timp ce spectatorii erau desigur convinşi că Tal continua să studieze poziţia, marele şahist a început să se întrebe: chiar, cum poţi să scoţi un hipopotam dintr-o mlaştină? S-a gândit la elicoptere, scări de frânghie, apoi un gând i-a apărut: „Lasă-l să se înece!”. Şi brusc hipopotamul a dispărut, iar poziţia nu a mai părut atât de complicată. Intuiţia i-a şoptit să facă sacrificiul.

A doua zi, a citit cu plăcere în ziar că Mihail Tal, după o gândire profundă de 40 de minute, a făcut un sacrificiu calculat în amănunt.

Povestea mi se pare elocventă pentru modul în care deplasarea problemei în spaţiul jocului îţi aduce atâtea soluţii şi relaxare. Seriozitatea este rareori creativă şi rareori scoate ceva din mlaştină. Aceasta deoarece, oricât am încerca să ne păcălim pe noi înşine că seriozitatea aduce o plusvaloare procesului intelectual, toţi marii creatori şi gânditori ai lumii au fost de fapt nişte jucăuşi. „Nu am făcut nimic, m-am jucat”, spunea la un moment dat Arghezi. Prin joc dovedeşti că nu te laşi intimidat de lume şi de problemă şi obligi problema să…se predea celui menit s-o rezolve. Jocul deplasează de fapt problema din planul confruntării în cel al colaborării, deoarece în joc întotdeauna trebuie să colaborezi cu celălalt. Numai în spaţiul jocului nişte figuri respingătoare în sine precum hipopotamul sau elefantul pot apărea prietenoase şi conciliante. Uşurinţa de a trece de la un spaţiu la altul datorită jocului este cea care le permite acestor copii mari care sunt creativii să rezolve situaţii ori probleme. Acestea i se adaugă, în chip firesc, bucuria de a rezolva ceva, reconfigurarea lumii (mai orice joc este, în fapt, o lume alternativă), bucuria creaţiei. Mai toate imaginile ni-l arată pe diavol încruntat şi rău…însă, mai ales, diavolul este serios. Divinitatea şi creaţia se joacă, se amuză şi, uneori, dau naştere câte unui lucru extraordinar.

 

Anunțuri

Posted 5 Ianuarie 2014 by cosulcufragi in Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cartea de la ora 5

Momentul de răsfăț literar al zilei

cosulcufragi

literatură, frumos, opinii, visări

%d blogeri au apreciat asta: