România – jocurile foamei….   Leave a comment

Aflu cum se cumpără (şi vând) voturi prin ţara noastră. Pe o masă la restaurant, pe 200 de pulpe de pui, 200 de bucăţi piept de pui şi 20 de kilograme ficat de pasăre. Un procuror-şef ar fi primit 2 vaci, 3 oi, 2 miei, o sacoşă cu dulciuri şi băuturi energizante şi un curcan bio (auzi tu – bio!). Sursa – http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-3-ianuarie-biruri-noi-in-pasalacul-lui-ponta/23015/.

Mi-aduc aminte că şi în urmă cu câţiva ani fostul ministru Remeş primise ca mită nişte caltaboş şi pălincă. A primit şi bietul om ce să bea şi ce să mănânce!

Adevărul este că ţara noastră este guvernată de sute de ani de…foame. Cea mai emblematică imagine a literaturii române mi se pare aceea a raiului din „Ţiganiada” lui Budai-Deleanu: râuri de lapte, ţărmuri de mămăligă, dealuri de caş, brânză şi slănină.  Este suficient să te uiţi la orice „spectacol” cu mâncare gratis din ţara noastră – cazanul cu fasole de la Ziua Naţională, pomenile de la mai ştiu eu ce zi sfântă – ca să-i vezi pe românii noştri cum se calcă în picioare pentru nişte biete farfurii cu mâncare. Şi nu e vorba doar de sărăcie aici. La alt nivel, recepţiile date de ambasadele străine cu prilejul Zilelor Naţionale sunt nişte adevărate câmpuri de luptă, în care iluştri politicieni, procurori, judecători, poliţişti sau mai ştiu eu ce se înghesuie, se calcă în picioare pentru o farfurie cu cinci prăjiturele şi trei sandvişuri (sau invers… nu are importanţă). Făcea un personaj de-al lui Camil Petrescu observaţia de câte ori în ţara noastră se aude cuvântul „pâine”: „mănânc şi eu o pâine”, „să aibă de unde să mănânce şi el o pâine”….Valabil şi în ziua de azi.

Aşa că majoritatea domnilor scrobiţi care ne conduc sunt şi ei tot nişte…înfometaţi. Îi vezi plimbând fraze la televizor cu chipurile lor patibulare, în totalul dispreţ faţă de cei care-i privesc, şi ţi-ai dori să poţi scâpa de ei doar aruncându-le un cârnat şi un păhărel de ţuică. Nu sunt doar ticăloşi, ci mulţi dintre ei lasă şi impresia de cretinism; molfăind cu fălcile lor groase, la propriu şi la figurat, cu ochii măriţi de ceea ce au în faţă: de fapt, e un adevărat spectacol să-i vezi pe câte unii cum îşi umplu buzunărelele şi stomacurile – singurul organ care le funcţionează cu adevărat, ale cărui cute înlocuiesc probabil circumvoluţiunile creierului. De aici şi patima acumulării: case, vile, premii (subordonaţii îşi premiază şefii, şefii se premiază între ei….). cărţi şi articole furate.

Şi să mai zică acum cineva că este nedrept dacă ai ideea de a compara sinistrele personaje cu nişte porcine…Ce altă logică le guvernează existenţa dacă nu cea a îndopării? (Apropo, şi curcanii se îndoapă, deci poate sunt doar nişte curcani….dar altă categorie a „confiscat” imaginea acestora, aşacă…rămânem la prima….).

Anunțuri

Posted 5 Ianuarie 2014 by cosulcufragi in Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cartea de la ora 5

Momentul de răsfăț literar al zilei

cosulcufragi

literatură, frumos, opinii, visări

%d blogeri au apreciat asta: