Despre pomi de Crăciun aruncaţi….   Leave a comment

La un colţ de stradă…aruncat…un brad….

Martorii unor clipe de bucurie, decăzuţi după ce frumuseţea anumitor momente a trecut, constituie un rar peisaj de reflexie şi de tristeţe. Sigur, este pe undeva în natura umană să caute noi prilejuri de bucurie, să guste ceva nou, inedit, să se „arunce” într-un nou peisaj existenţial. Dar ursuleţul de pluş din copilărie, cu un ochi lipsă atunci când posesorul a ajuns la maturitate, prima bicicletă ruginită, primul jurnal ferfeniţit, toate aruncate prin mai ştiu eu ce pod sau pivniţă, îşi reclamă încă dreptul la viaţă prin statutul lor ambiguu: nu sunt „înmormântate” definitiv, dar nici nu prea mai par a grăi o viaţă…

Bradul de Crăciun aruncat la colţ de stradă pare a spune şi el ceva asemănător….O fi fost împodobit doar de grija tradiţiei? A fost într-adevăr o clipă de fericire adunată prin jurul său? Nu m-am putut abţine să nu mă gândesc la asta, deşi, în genere, nu prea sunt adeptul gândurilor excesiv de sentimentaliste. În gestul celor care-l aruncaseră aşa, mi se părea a exista un fel de sacrilegiu, nu la adresa bradului în sine, ci la adresa momentului fericit trăit în jurul lui; deşi, la urma-urmei, trebuie admis că rolul bradului este pur instrumental.

Ideea de bază este că, totuşi, aruncăm prea mult. Replicile aparent amuzante ale beţivului din „Micul prinţ” de Saint-Exupery (el bea ca să uite că-i este ruşine de faptul că bea) ne atrag totuşi atenţia asupra unei anumite circularităţi păguboase a gândurilor, asupra faptului că nu ştim să le conferim lucrurilor din jur adevăratul preţ. Renunţăm mult prea uşor la personalitatea noastră, la gânduri, la idei, la visuri. Ce altceva este un brad de Crăciun dacă nu un vis? Cât din nepreţuitul existenţei noastre nu este oare aruncat doar de dragul unei alte persoane, al unui serviciu mai bun sau al nu ştiu cărui avantaj financiar? Şi atunci unde mai este cu adevărat sărbătoarea pe care (pretindem că) o trăim?

Anunțuri

Posted 12 Ianuarie 2014 by cosulcufragi in Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cartea de la ora 5

Momentul de răsfăț literar al zilei

cosulcufragi

literatură, frumos, opinii, visări

%d blogeri au apreciat asta: