Muzica – limbaj…   Leave a comment

Sabadell – la 20 km de Barcelona. Un violoncelist într-o piaţă…O fetiţă pune o monedă în pălăria din faţa violoncelistului şi acesta începe să cânte tema „Odei bucuriei” din Beethoven. Lumea începe să se strângă şi să-l asculte. Treptat, i se alătură un alt violoncel, viorile…Alţi instrumentişti aleargă şi-şi fac cu greu loc prin mulţime ca  să-şi ocupe locurile şi să se alăture celor din piaţă….Vin şi coriştii….Apare şi un dirijor. „Oda bucuriei” cântată într-o piaţă!(http://www.livebiz.ro/video/totul-a-inceput-de-la-o-moneda-dar-cum-s-a-terminat-i-a-lasat-pe-toti-fara-cuvinte/ sau http://www.youtube.com/watch?v=GBaHPND2QJg)

Dar nu este un dirijor. Sunt mai mulţi! Poate cel mai frumos vis pe care l-ar fi avut Beethoven însuşi. Copiii dirijând „Oda bucuriei”! Dirijând şi râzând…Poate fi dirijată „Oda bucuriei” altfel decât râzând? Îţi pot da lacrimile fără ruşine văzând şi revăzând acest scurt film. Arta este (încă) un limbaj care poate da bucurie oamenilor. Nu trebuie pentru asta să fie cocoţată în săli, nu trebuie ca muzicienii să fie în frac, iar publicul să se gândească la estetism, la măsuri şi la curente muzicale (cu tot respectul pentru muzicologi). Adevărata artă îşi găseşte locul oriunde şi dacă Beethoven ar fi compus numai această „Odă”, întreaga omenire tot ar fi celebrat în picioare. Îmi aminteşte de scena din filmul „Mr. Jones”, în care Richard Gere joacă rolul unui suferind de tulburare bipolară îndrăgostit de Beethoven şi care se urcă pe scenă în plin concert spre a dirija aceeaşi „Odă a bucuriei”.

Sunt opere de artă care te lasă îngenuncheat. „Oda bucuriei” nu o poţi asculta însă decât în picioare. Este în muzica lui Beethoven mai multă umanitate decât în secole de gesturi inutile ale oamenilor care ne înconjoară. Iar atâta timp cât ne mai putem strânge pentru a ne bucura pur şi simplu de muzica lui, atâta timp cât copii care nu au auzit până acum de Beethoven pot reacţiona la muzica sa, poate mai avem o şansă….Şi cine ştie să aprecieze mai bine un dar decât un copil? Copiii, care umplu orice casă cu strigăte de bucurie atunci când vine Crăciunul, au ştiut să se bucure de această sărbătoare. Sigur, puţin probabil să ştie cine este Beethoven la vârsta asta sau să-şi fi dat seama la ce moment asistă. Dar ceva din bucuria unei bucăţi muzicale unice le-a pătruns neîndoios sufletele…

Anunțuri

Posted 16 Februarie 2014 by cosulcufragi in Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cartea de la ora 5

Momentul de răsfăț literar al zilei

cosulcufragi

literatură, frumos, opinii, visări

%d blogeri au apreciat asta: