Ziua unui titan….   Leave a comment

Pe 9 martie, Robert James Fischer (Bobby) ar fi împlinit 71 de ani.

Cel mai egocentric geniu al şahului, cel mai ciudat, cel mai individualist…s-a spus. Însă puţini au făcut atâta pentru şah ca el.

A cerut condiţii considerate azi absolut normale, dar pe atunci judecate drept extravaganţe: linişte în sala de şah, premii mai mari la concursuri, iluminare corespunzătoare. Lui i se datorează condiţiile în care au jucat şahiştii din anii 80 şi de după aceea (cu ocazia celor 12 partide jucate de Karpov şi Kasparov în 1986 la Moscova, s-a deviat până şi circulaţia unui tramvai care trecea în apropierea sălii de joc!).

S-a dedicat întrutotul pasiunii sale şi a arătat ce poate face un om dacă-şi urmează visul. A învins o şcoală întreagă de şah  – cea sovietică, s-a spus. Mai mult: eu cred că, de fapt, ruşii ar trebui să se felicite. Fischer este de fapt produsul şcolii sovietice! Le cunoştea partidele mai bine decât le ştiau ei înşişi. Cunoştea, într-un fel, totul în şah – se informa din toate sursele şi citea cu cel mai mare interes până şi partidele şahistelor – care, pe atunci, nu se bucurau de o prea mare consideraţie. Era un jucător desăvârşit de finaluri încă de la 18-19 ani. Avea doar 19 ani când a jucat o memorabilă partidă împotriva liderului şcolii sovietice de şah, Mihail Botvinnik. Partida s-a încheiat remiză după o luptă extraordinară, iar tânărul Bobby a plecat cu ochii în lacrimi; nu reuşise să-l învingă pe campionul mondial….

Pentru că Bobby nu ştia ce este remiza. Juca în permanenţă numai la victorie şi nu a făcut vreodată o remiză „de salon”. Spunea că-i place să simtă cum adversarii tremură de frică (lucru real – fostul antrenor al lotului naţional de şah al României, Emmanuel Reicher, mi-a povestit o dată cum l-a văzut pe un japonez literalmente paralizat la gândul că va juca împotriva lui Fischer). A reuşit scoruri nemaiîntâlnite în istoria jocului de şah (două meciuri câştigate cu 6-0 în Meciurile Candidaţilor la titlul mondial). A câştigat 20 de partide consecutiv exclusiv împotriva unor mari maeştri din topul mondial (ultimele şapte partide din turneul interzonal ş 13 în Meciurile Candidaţilor). sfidând parcă orice logică. Apoi a câştigat titlul mondial într-un extraordinar „Meci al Secolului”, apoteoză a sa, în care învins s-a declarat nu numai campionul mondial Boris Spasski; învinsă a fost întreaga şcoală sovietică de şah, care dominase de un sfert de secol şahul mondial.

Uluitor este faptul că Fischer a reuşit toate acestea aproape singur. Nu a avut un antrenor, nu a avut secundanţi, a studiat singur, s-a pregătit singur. Dar, mai ales, a pus Occidentul pe harta şahului mondial. Mulţi din maeştrii apăruţi în anii 80 şi 90 în Occident s-au apucat de şah pentru că au auzit de Bobby Fischer. Cu mult timp înainte de implicarea serioasă a computerelor în şah, un om juca asemenea unui computer. Înţelegea poziţiile cum, aparent, nimeni nu le înţelegea. Juca la victorie fiecare partidă, într-o epocă în care deja erau prea multe remize, şi întreaga lui energie mentală se năpustea asupra adversarului şi a tablei, într-un tăvălug uluitor. Dar cea mai mare victorie a lui a fost faptul că a constituit un model pentru atâţia tineri. Uluitor: cel mai solitar şi individualist geniu şahist a fost, probabil, cea mai fertilă sursă de inspiraţie.

Iar dispariţia lui, survenită la 64 de ani împliniţi (numărul pătratelor de pe tabla de şah!), stă sub semnul celei mai enigmatice declaraţii făcute vreodată de un jucător de şah:

„- Până când ai să joci şah, Bobby? – Am să joc şah până în ziua în care voi muri. Într-un fel, am să joc şi după aceea…..”

Anunțuri

Posted 11 Martie 2014 by cosulcufragi in Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cartea de la ora 5

Momentul de răsfăț literar al zilei

cosulcufragi

literatură, frumos, opinii, visări

%d blogeri au apreciat asta: