Să nu vorbim cu politicienii, dar să ascultăm de ei!   Leave a comment

Am aflat în această seară că un post TV ar fi fost amendat pentru o emisiune CNA. Nu discut acum justeţea sentinţei CNA. Ceea ce m-a frapat a fost comunismul unui membru CNA (Christian Mititelu, culmea – fost redactor la BBC!), care a atras atenţia că moderatorii şi realizatorii nu trebuie să-şi realizeze programele cu pasiune şi că nu trebuie să se adreseze „direct preşedintelui sau premierului”.

Are dreptate ilustrul membru CNA. Cum să te adresezi direct unor astfel de notabilităţi, precum un plagiator notoriu şi un mitocan care-i blagosloveşte pe ziarişti cu epitete de genul lui „găozar”? Cum să îndrăzneşti să iei la rost o ilustră (era să zic sinistră!) figură a politicii dâmboviţene pentru că nu ştie că Norvegia nu este membră UE? Este suficient că Domniile Lor şi fenomenalii trepăduşi care-i slujesc ne tolerează în acelaşi oraş cu ei şi că nu ne izgonesc din Bucureşti. Nu e cazul să te adresezi direct unor oameni care ar trebui să-ţi dea socoteală. Domniile Lor trebuie adulate pentru faptul că se apleacă asupra poporului acestuia nenorocit, că ne binecuvântează existenţa şi pentru că, la urma-urmei, ne lasă (pentru moment?) în viaţă.

Şi iarăşi are dreptate ilustrul membru CNA că nu trebuie să faci lucrurile cu pasiune. Trebuie să le faci indiferent şi rece, deoarece eşti obiect şi nu om. La urma-urmei, ce contează? Aşa au făcut şi tinerii aceia din Decembrie 1989: au murit fără pasiune pentru ca, 25 de ani mai târziu, să vină Christian Mititelu să ne spună că lucrurile nu trebuie făcute cu pasiune. Poate dl Mititelu (ce potriveală de nume!) ar trebui să afle că în limba română există o diferenţă între „pasiune” şi „patimă”, pe care franceza, de exemplu, nu o are (ambele se traduc prin „passion”).  Că toate lucrurile mari se fac, de fapt, din pasiune. Dar lucrurile mari nu sunt pentru oameni mici, precum dl Mititelu (încă o dată – ce admirabil nume!).

Bineînţeles, sper că dl Mititelu nu-şi face meseria cu pasiune. Sunt convins chiar…Dar este gras plătit de statul român (indiferent cât este plătit, tot este prea mult!) pentru ca să ne spună – la 25 de ani după decembrie 1989 – să ne ţinem gura şi să nu ne adresăm celor care ne conduc. Doar şoptit, eventual, când îi mai votăm o dată….Să ne înţelegem – fără pasiune.

 

Anunțuri

Posted 14 Martie 2014 by cosulcufragi in Uncategorized

Tagged with

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cartea de la ora 5

Momentul de răsfăț literar al zilei

cosulcufragi

literatură, frumos, opinii, visări

%d blogeri au apreciat asta: