Simona la Mărăşeşti   Leave a comment

Mai rară „mobilizare” în spaţiul mediatic decât în zilele acestea de la Roland Garros. Numele Simonei Halep este pe buzele tuturor…Am uitat cu toţii de PSD, PDL, PMP, PCR…(chiar. ce mai fac conducătorii noştri iubiţi?). Săracele Elene au fost eclipsate cu totul şi nu mai au cum să-şi plimbe prin spaţiul românesc prostia triumfală şi sânii biruitori (ultima sintagmă este o metaforă din „O mie şi una de nopţi” şi mi se va permite…..).

Care este explicaţia, dincolo, evident, de capitalul politic pe care încearcă să şi-l atragă unii? Aş spune că o lipsă resimţită acut în spaţiul „carpato-danubiano-pontic” este cea a eroilor. Nu cred că poporul român are un cult al eroilor aparte, dar aceasta nu înseamnă că nu avem nevoie de eroi. În mod obişnuit, de decenii încoace, noi rezervăm acest spaţiu sportivilor. Fotbaliştii noştri au luptat eroic la Sevilla, iar Duckadam a fost eroul suprem. Nadia Comăneci este mica „zână de la Montreal”, dar a luptat eroic împotriva sistemului sovietic la Jocurile Olimpice de la Moscova. Adevărul este că, în ansamblu, sistemul mondial al sportului fiind controlat de alţii, aşa avem cel puţin garanţia că eroii noştri (şi cei ai altora) nu sunt….neîntinaţi şi falşi (evident, nu există garanţii – vezi cazul Lance Armstrong). În plus, aceşti tineri chiar au muncit şi nu sunt fii de preşedinţi, de miniştri sau de bogătaşi. Pe undeva, ei dau iluzia că şi alţii pot reuşi în viaţă asemenea lor, deşi – am impresia – mulţi dintre cei care-i admiră nu prea sunt în stare să vadă şi dincolo de strălucirea competiţiei: respectiv, orele de sudoare deloc elegantă şi de scrâşnet din dinţi.

Acum eroina noastră este Simona Halep. A fost cu totul confiscată de absurdul discurs românesc. De la Cristian Tudor Popescu (culmea – un ziarist echilibrat) aflu că Halep ar fi o „mangustă”; azi dimineaţă un ameţit comenta la tv că „Simona s-a luptat ca la Mărăşeşti”. Simona Halep şi Mărăşeşti! Cum bine îmi spunea cineva printr-un sms „Suntem un popor care se mulţumeşte cu atât de puţin”. Iar bravii noştri politicieni ştiu foarte bine asta.

Al doilea simptom ar fi asumarea agresivă. De îndată ce un român reuşeşte ceva, se vor găsi alţi 1000 care să descopere brusc faptul că respectivul este „al nostru”. Nu numai politicienii şi-l asumă cu atâta agresivitate, ci şi mulţi alţii – chiar şi simplii oameni. Au loc apoi pelerinaje ziaristice la locul naşterii respectivului, aflăm de la vecini că a fost un „copil normal” (ce alt copil este altfel? doar bieţii debili mintali…). Totul este disecat, aflăm cât a muncit respectivul sportiv şi, bineînţeles, chiar dacă nu mai avem parte de discursurile cu „minunatele condiţii create de partid şi de stat”, ceva din gloria sa trece şi asupra neamului românesc…

Ce se află în spatele acestui fenomen? Am mai spus-o şi altă dată: confuzia de paradigme, de care profită atâta cei care ne conduc. Este interesul lor suprem să nu existe o scară de valori şi un criteriu care să permită o departajare şi o judecată reale. De asta depinde rapiditatea cu care poţi murdări sau albi o reputaţie, un nume, o poveste. Aşa poţi face legătura între Simona Halep şi Mărăşeşti, Helmuth Duckadam şi Rovine, Nadia Comăneci şi Vaslui. Joc ameţitor în care nimic nu mai contează şi, cel mai important, conducătorii noştri îşi pot impune liniştiţi propriile criterii. Ei ştiu mai  bine decât oricine că, oricum, numele de Simona Halep va trece la un moment dat, va păli, va dispărea. Şi atunci vor inventa liniştiţi alt „mit” cu care să-l ameţească pe românul care, deja, nu mai aşteaptă nimic bun în propria ţară. Decât, poate, eroul suprem care să ne scape de Băsescu, Ponta, Udrea…..

Anunțuri

Posted 9 Iunie 2014 by cosulcufragi in Uncategorized

Tagged with

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cartea de la ora 5

Momentul de răsfăț literar al zilei

cosulcufragi

literatură, frumos, opinii, visări

%d blogeri au apreciat asta: