Politica şi…lingvistica…..   Leave a comment

Un deputat a fost amendat cu 1378 de euro în Adunarea Naţională a Franţei pentru că i s-a adresat vicepreşedintelui Adunării, Sandrine Mazetier, cu formularea „Madame le président”, potrivit normelor gramaticii franceze, în timp ce  un regulament intern al Adunării prevede că formula de adresare este „Madame la présidente”.Cu alte cuvinte, pentru a găsi un echivalent românesc, „doamna director” ar fi incorect, „doamna directoare” corect.

Faptul a atras atenţia până şi Academiei Franceze, care în poziţia luată a precizat că „niciun guvern nu are puterea de a modifica arbitrar vocabularul şi gramatica franceză”, gramatica nefiind „un instrument care se modelează după bunul plac al politicienilor”. Jean-Marie Cotteret, profesor la Sorbona, a considerat incidentul de o gravitate excepţională şi a făcut trimitere, evident, la George Orwell. În finalul articolului, ilustrul profesor a întrebat, pe bună dreptate, „când va fi dizolvată Academia franceză?”

Incidentul este uluitor, chiar comic pe alocuri, dar mai ales scandalos. La mai bine de 200 de ani de la Revoluţia franceză, într-o ţară de o imensă tradiţie culturală, un politician ajunge să stabilească regulile limbii franceze! Politicul impune ce norme doreşte lumii intelectuale, o autoritate guvernamentală modifică regulile unei limbi care avea (şi mai are) pretenţia la universalitate. Aproape că incidentul are valoarea unui test… Va accepta lumea ca un om politic să stabilească reguli arbitrare în funcţie de propriile criterii? Putin nu a ajuns (încă) să modifice reguli lingvistice şi de adresare, dar cred că acum râde în sinea lui…

Mai presus de toate, acest incident arată agresivitatea prostiei şi a inculturii. Rareori un om cult şi inteligent va câştiga o dispută cu unul din altă categorie. Tocmai inculţii şi proştii au pretenţia că ştiu totul, îşi exprimă părerea despre orice sau au pretenţia de la cunoscuţi/colegi/subordonaţi să cunoască orice. Un om cultivat se sperie de oceanul de neştiinţă proprie, aleargă oricând să-şi confirme desele incertitudini, se îndoieşte şi de ceea ce ştie. Incultul şi prostul cunosc orice şi sunt întotdeauna siguri pe ei.

Nu pot să nu mă gândesc că un incident similar în Parlamentul României ar fi primit calificarea de „politică dâmboviţeană”. Cum să denumim ce s-a întâmplat în Parlamentul francez? A ajuns prostia să guverneze în aşa hal destinele oamenilor? Se poate admite orice din partea celor care ne conduc? „Limba şi legile ei dezvoltă cugetarea”, spunea cândva Eminescu. Din păcate, „cugetarea” unora nu poate fi dezvoltată de nicio gramatică..

Reclame

Posted 26 octombrie 2014 by cosulcufragi in Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Cartea de la ora 5

Momentul de răsfăț literar al zilei

cosulcufragi

literatură, frumos, opinii, visări

%d blogeri au apreciat asta: