Materialitatea ca problemă…   Leave a comment

Interesantă revelaţie am avut la Muzeul de Artă din Timişoara. Aş putea spune că în cazul artelor plastice, şi al picturii mai ales, mă deranjează întrucâtva ceea ce aş numi materialitatea excesivă. Mai ales pictura te apropie de o anumită percepţie extrem de concretă a carnaţiei materiei, îţi confiscă libertatea faţă de materie. Este ceva păstos şi greu în materialitatea sa nemijlocită care te face s-o simţi agresivă uneori, să-i simţi răsuflarea biciuindu-ţi obrajii.Probabil că, atunci când spunea că în Artă preferă operele în care Arta dă pe dinafară, Flaubert se gândea şi la pictură.
Iar clasicii din muzeul timişorean dădeau seama exact de o asemenea materialitate grea, pasta uleioasă a pânzelor îmi acapara simţurile, resimţeam bucuria Facerii, a unei noi mărturii a clădirii lumii. Exista ceva acolo care te invita în bucuria greoaie a artistului ce dă o nouă realitate conturului fizic, care umple cu vopsea orice interval.
Doar un şoc: expoziţia de icoane cuprindea şi o icoană mai ciudată (anonim din secolul XVIII) în care Maica Domnului şi pruncul sunt înfăţişaţi sub masca a două figuri neînchipuit de urâte, aproape nişte antropoide non-umane. O mărturie că „sunt zei şi aici”? O încercare de a reda eternităţii cine ştie ce figuri ale sluţeniei fizice care or fi existat aievea? Urâţenia lor într-o stereotipie a reprezentării „frumoase” a cuplului divin dă în orice caz de gândit.
Alt sentiment în faţa expoziţiei lui Salvador Dali cu gravuri ilustrând cele 100 de cânturi ale Divinei Comedii. Figuri ascuţite, lapidare şi sugestive, familiaritate cu universul dantesc, îndemnând cel puţin la (re)lectura poemului. Aflu că fuseseră comandate de guvernul italian pentru o ediţie aniversară şi refuzate ulterior, deoarece se considerase nepotrivit ca o astfel de ediţie să fie iltustrată de un neitalian. Au şi alţii limitele lor…

Reclame

Posted 8 iulie 2015 by cosulcufragi in Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Cartea de la ora 5

Momentul de răsfăț literar al zilei

cosulcufragi

literatură, frumos, opinii, visări

%d blogeri au apreciat asta: